Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Útmutató: így válassz hidratáló arcápoló krémet a bőrtípusod szerint

Útmutató: így válassz hidratáló arcápoló krémet a bőrtípusod szerint
Nem könnyű a választás, ha hidratáló arckrémet keresünk. Sokszor nehéz megtalálni a bőrünkneknek megfelelőt a rengeteg krém, gél, szérum, éjszakai és nappali arcápoló, liquid és a színezett hidratáló között. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző típusú hidratáló arcápoló krémek közti különbséget és azt is megtudhatod, melyik való a te bőrtípusodra és hogyan használd a mindennapokban. 

A hidratáló arckrém célja és használata

A hidratáló arckrém célja, hogy védőrétegként segítsen megtartani a bőr nedvességtartalmát, ezzel megakadályozva a kiszáradást és a gyulladások megjelenését. Hidratáló arcápoló használata bőrtípustól függetlenül mindenkinek ajánlott, mert a bőr nedvességtartalmának megőrzésével és pótlásával segít fenntartani az egészséges egyensúlyát, anélkül, hogy túlságosan kiszáradna vagy zsírossá válna.

Korántsem sem mindegy azonban, hogy milyen hidratáló arckrémet választunk. A megfelelő hidratáló arcápoló krém kiválasztásakor fontos, hogy tisztában legyünk az aktuális bőrtípusunkkal. Különböző igényei vannak ugyanis egy zsíros vagy száraz bőrnek, speciális összetevőket érdemes keresni az INCI-ben, ha a finom vonalak és ráncok ellen is felvennénk a harcot és megint más hatóanyagok lesznek hatékonyak egyenetlen bőr esetén. 

A bőrtípusnak megfelelő hidratáló arcápoló krém

  • védi a bőr egészséges sejtjeit a károsodástól és irritációtól,
  • támogatja a bőr egészségéért és megjelenéséért felelős bőr barriert, 
  • puha, bársonyos tapintásúvá teszi a bőrt, 
  • csökkenti a finom vonalakat és késlelteti a ráncok megjelenését, 
  • megszünteti a bőrszárazság miatti viszketést, feszülést és irritációt,
  • segíthet csökkenteni a gyakori bőrproblémákat. 

Fontos! A hidratáló testápolókat arcra nem ajánljuk, mert bár ugyanazt a célt szolgálják, sűrűbb formulájuk eltömítheti az arcbőr pórusait, illatanyagai pedig irritálhatják az arc érzékeny és vékony bőrét. 

A hidratáló arcápoló előnyei

1. Hidratálja az arcbőrt

Az arcbőr egész nap ki van téve a levegőben lévő szennyeződések hatásának, amitől könnyen kiszáradhat. A hidratáló arcápoló krém segít pótolni a bőr nedvességtartalmát és puhábbá teszi azt. 

2. Véd a nap káros sugarai ellen

Az SPF30 fényvédővel is ellátott hidratálók védelmet nyújtanak a nap káros sugarai ellen és egyúttal megakadályozzák a transzepidermális vízvesztést is. 

3. Segít kiegyenlíteni a bőrfelszínt

A speciális hatóanyagokat, pl. C-vitamint is tartalmazó hidratáló arckrémek a bőr nedvességtartalmának megőrzése mellett a bőrtónus kiegyenlítésében, a sötét foltok halványításában vagy a bőrproblémák csökkentésében is egyidejűleg nyújtanak segítségét. 

4. Csökkenti a finom ráncokat

A (bio)retinolt is tartalmazó hidratáló arckrémek elősegítik a sejtek megújulását, kisimítják a finom ráncokat és feltöltik az arcbőrt, hogy simábbnak, feszesebbnek, fiatalosabbnak tűnjön. 

A hidratáló arcápoló krémet a bőrápolási rutin utolsó lépéseként, arcisztítás és tonizálás után érdemes használni, vékony rétegben az arcbőrbe, nyak és dekoltázs területébe masszírozva. 

Hidratáló arcápoló krémek típusai

Vízmegkötő (humektáns) hidratálók

Vízalapú hatóanyagok, amelyek a környezetből a bőr felső rétegeibe vonzzák és az epidermiszbe zárják a nedvességet, így segítenek megtartani a bőr nedvességtartalmát. Könnyű, gélállagú formulák, amelyek rendkívül gyorsan felszívódnak. Kifejezetten a zsíros bőr hidratálására ajánljuk. Természetes változataik a bőrben is megtalálhatók, pl. a hialuronsav, glicerin, méz, aloe vera, aminosavak, tejsavak stb.

Térkitöltő (emollients) hidratálók

A gél, krém és kenőcs formában is kapható olajalapú hidratáló arcápolókat a bőr elvesztett lipidjeinek helyreállítására fejlesztették ki. A bőr felső rétegeiben a repedések kitöltésével hidratálják, védik, kisimítják a száraz és érdes bőrfelszínt, segítenek helyreállítani a bőrbarriert, valamint a bőr mikrobiomjának optimalizálásával segítik csökkenteni a gyulladásokat. Krémes állagú könnyű krém formulák. Emollients hatóanyagok: pl. a sheavaj, szvalán, szőlőmagolajok, ceramidok, csipkebogyóolajok.

Okluzívumok

Az okkluzív hidratálók fizikai gátként segítenek megakadályozni a víz elpárolgását és a vízvesztést. Ezek a hidratálók jellemzően nagyon sűrű, balzsam állagúak és kiemelten száraz, érett, dehidratált bőr ápolására ajánlott a használatuk. Ilyen összetevők pl. az ásványi olajok, a szilikon, olívaolaj és a méhviasz. 

A legtöbb hidratáló arcápoló krém vízmegkötő hatóanyagokat és/vagy emollienteket is tartalmaz. Az okklúziókat a test vastagabb bőrrel fedett részeire (pl. láb, könyök stb.) készült krémekben alkalmazzák. 

A különböző típusú hidratáló formulák a bőrtípustól függően is másként viselkednek, érdemes az alábbiak szerint választani: 

Gél állagú hidratálók: normál, kombinált vagy zsíros bőrre
Krém állagú hidratálók: száraz, normál, kombinált bőrre
Folyékony krém állagú hidratálók: kombinált és zsíros bőrre


Így válassz hidratáló arckrémet a bőrtípusod szerint

Zsíros bőr esetén

Érdemes az AHA savat is tartalmazó hidratáló krémek és szérumok közül választani. A MÁDARA SMART nappali krém ránccsökkentő hatóanyagokat, C- és E-vitamint is tartalmaz, így igazi antioxidáns bomba a hidratálásra vágyó bőr számára. 

Pattanásos, aknéra hajlamos bőr esetén

A könnyű, gél állagú, hámlasztó hatóanyagot is tartalmazó formulák lesznek jó választások. 

A méz illatú, könnyű és selymesen puha Antipodes Manuka Honey nappali arckrém klinikailag bizonyítottan javítja a bőr megjelenését. Mélyen hidratálja a bőrt, miközben segít szabályozni a pattanásokat is.

Száraz, dehidratált bőr esetén

A kicsit nehezebb hidratálókat ajánljuk. Az összetevők között keresd a hialuronsavat, amely a kollagéntermelés fokozásával segít megőrizni a bőr teltségét, hidratáltságát és fiatalosságát. A hialuronsavat is tartalmazó hidratálók hatása rendkívül látványos, mert azonnal feltöltik a finom ráncokat, barázdákat és egyúttal a bőr barriert is erősítik. 

Érzékeny, irritációra hajlamos bőr esetén

A hidratáláshoz mindenképpen hipoallergén, illatanyagmentes és minél kevesebb összetevőt tartalmazó arckrémet válassz.

Nagy kedvencünk a kategóriában a 100%-ban természetes alapanyagokból készült Novexpert kifejezetten magas hatóanyagtartalmú hipoallergén formulái. Ezek a hidratáló arcápoló kozmetikumok kompromisszummentes választást jelentenek még az érzékeny bőrűek, a várandósok és a szoptató kismamák számára is.

Fakó, fáradt bőr esetén 

A fakó és fáradt bőr regenerálásért és aktív hidratálásért kiált. A legjobb hatást a könnyű, magas hatóanyagtartalmú, tápláló formulák segítségével érheted el. 
A Bybi C-Caf nappali arckréme C-vitamint és koffeint is tartalmaz, amelyek élettel töltik meg a fakó bőrt, javítják a hiperpigmentációt és kiegyenlítik a bőrtónust. 

Normál/kombinált bőr esetén 

A könnyed gél formulák és a krémes nappali hidratálók is jó választást jelenthetnek. Az Evolve True Balance gélkrém könnyű formulája segít kiegyensúlyozni az olajos és kombinált bőrt, segít csökkenteni a pórusok méretét, anélkül, hogy eltömítené azokat. 

Az érett, ráncos bőr esetén

A hidratálásához válassz (bio)retinolt is tartalmazó hidratáló arckrémet, amely intenzíven hidratálja és egyúttal feszesíti is a bőrt. 

Az Antipodes Lime Caviar kollagént és peptideket is tartalmazó feszesítő hidratáló krém hatékonysága tudományosan is igazolt. Kutatások igazolják, hogy akár 65%-kal serkenti az emberi fibroblaszt bőrsejtek I. típusú kollagén termelését, és négy hét használat után a használók 88%-a mondta, hogy a bőrét feszesebbnek érzi. 

Pigmentfoltos bőr esetén

Hámlasztó és bőrkiegyenlítő hatású összetevőket is tartalmazó hidratáló arckrémet válassz. Az Antipodes Diem könnyed textúrájú water krém C-vitaminnal dúsított formulája magas hatóanyagtartalmú peptideket is tartalmaz, amelyek bizonyítottan segítek elhalványítani a pigmentfoltokat, az öregségi foltokat és az elszíneződéseket. 

A Natural Skin webáruház kínálatában kizárólag magas minőségű green & clean beauty elveinek is megfelelő arcápolókat, arckrémeket, anti-aging kozmetikumokat, hámlasztókat, arcmaszkokat, szérumokat és boostereket, arctisztítókat és -tonikokat, valamint hidratálókat találsz. 

Kínálatunkból bátran válogathatsz, mert személyesen ellenőrizzük, hogy a termékeinket nem tesztelték állatokon és nem tartalmaznak vitatott összetevőket sem. Annál több bizonyítottan hatásos, természetes és különleges, prémium minőségű hatóanyagot. 

Most már mindent tudsz ahhoz, hogy tudatos, a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló arckrémet válassz. Kezdd itt »

Az oldal tetejére