Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

19 kérdés és válasz a természetes és natúr deókról

19 kérdés és válasz a természetes és natúr deókról
A verejtékezés testünk elengedhetetlen funkcionális detox folyamata. Szabályozza a testhőt és kiválasztja a toxinokat, ezért nem jó ötlet teljesen megakadályozni. A kellemetlen szagok megelőzésére egy természetes dezodor is tökéletes választás, amely tiszteletben tartja a testi folyamatok normál működését. Ha deóváltás előtt csak egyetlen cikket olvasol a témában, ez legyen az, és máris választ kapsz a kérdéseidre.

1. A természetes dezodorok valóban hatékonyak?

Igen, de attól függ mivel szemben.

Egyetlen natúr deó sem klasszikus értelemben vett izzadásgátló. És nem is kell annak lennie, hiszen a verejtékezés erősíti az immunrendszert, növeli az ellenállóképességet, és az intenzív véráramlás miatt még ragyogóbbá és puhábbá is teszi a bőrt.

Az emberi test teljes felületén 2-5 millió verejtékmirigy szabályozza, hogy mennyire izzadunk. Az ekkrin mirigyek színtelen és szagtalan cseppeket, az apokrin mirigyek viszont a baktériumok szaporodásának kedvező lúgos kémhatású, gyorsan bomló verejtéket bocsátanak ki.

A természetes dezodorok ezeket a mikroorganizmusok által előállított bomlástermékeket célozzák. Tökéletesen “maszkolják” az elhalt hámsejtekkel, a porral és a faggyúval keveredő verejték jellegzetes szagát, de előfordulhat, hogy az a formula, ami bizonyos napokon egy felvitellel is tökéletesen véd, más napokon gyakrabban használandó.

2. Meg tudja akadályozni a testszagot, szabályozza az izzadást?

Míg a hagyományos izzadásgátlók szintetikus összetevőkkel tömítik el a pórusokat, addig a natúr dezodorok engedik lélegezni azokat. Így a felhalmozódott méreganyagok is megfelelő ütemben, folyamatosan ürülnek a szervezetből.

NEM gátolják az izzadást, helyette antibakteriális aktív hatóanyagokkal fertőtlenítik és tiszta növényi kivonatokkal frissítik fel az érintett területeket.

Máshogy izzadunk és erőteljesebb szagunk lehet

  • stresszhelyzetben,
  • a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban,
  • az elfogyasztott ételek hatására,
  • műszálas öltözetben,
  • fájdalom esetén.

Ilyenkor nyugodtan vidd fel újra a formulát, és gondolj arra, hogy tested mennyire keményen dolgozik azért, hogy a lehető leghosszabb ideig egészséges maradhass!

3. Miért drágábbak a természetes dezodorok?

Habár a natúr deók ára valamivel magasabb lehet, mint a hagyományos termékeké, bőröd hosszú távú egészségét már az összetevők betakarításakor előtérbe helyezik. 

Bolygónk erőforrásait is tiszteletben tartják, ezért gyakran limitált darabszámban készülnek. Csak így garantálható, hogy a végső formulák valóban a természet színe-javát tartalmazzák, a kiváló minőségből nem engedve. 

Ráadásul a gyártók a világ legrangosabb bevizsgáló szervezeteivel teszteltetnek, így a hatóanyagok tisztasága, a károsanyag-mentesség és a szinte ehető minőség is biztosított.

4. Mennyi idő alatt szokik hozzá a bőröm a natúr dezodorhoz?

Mindannyian máshogy izzadunk, de az alkalmazkodási időszak általában 2-3 hét, mert ennyi időt vesz igénybe, hogy a korábban használt izzadásgátló kemikáliák teljesen kiürüljenek a szervezetből.

Mire kell számítani a detoxikáló időszak alatt?

A legelső természetes dezodorhasználat

  • az első 1-2 hétben erősebb szagokkal járhat,
  • a 3. héten intenzívebb izzadást is okozhat, mert a szervezet addigra az utolsó lerakódásokat is “kilöki” magából.

A tapasztalatok szerint a test a 4. hétre teljesen hozzászokik a natúr deóhoz, és a verejtékszint is normalizálódik. Sőt, egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy ha izzadsz is, azt teljesen szagmentesen teszed.

Megéri kivárni és akár napi többször is felvinni a natúr deót, mert a “mainstream” izzadásgátlók biztonságosabb alternatívái hosszú távon is egészséges befektetések.

5. Meddig tart a hatása?

Tudtad? A nők vízháztartás-szabályozása sokkal hatékonyabb, mint a férfiaké, ezért később is kezdenek el izzadni. De nemcsak a nemek szintjén, hanem egyénileg is különbözünk. 

Van akinek egy “húzás” egész napra bombabiztos védelmet nyújt, míg másnak néhány óránként újra kell kenni a natúr dezodort.

A ma ismert formulák között tartósságát tekintve a mikro-ezüst technológia a csúcstartó. Emiatt a szuper koncentrált nuud dezodorok egyetlen felvitellel akár 7 napig is képesek megőrizni a hónaljak frissességét.

6. Hagy foltot a ruhán?

Gondolhatod, mennyire gyengédek bőröddel a hagyományos izzadásgátlók, ha ruháidon is alig kimosható fehér és sárga nyomokat hagynak.

Ezzel szemben a természetes dezodorok nem rontják el outfitedet, mert a vízbázisú formulák minden olyan potenciálisan agresszív kémiai összetevőtől mentesek, amelyek agresszív reakcióba lépnek az izzadsággal.

7. Mi a különbség a dezodor és az izzadásgátló között?

A viszonylag nagy alumíniumrészecskék eltömítik a hónalj érzékeny pórusait, ezért nemcsak a szagokat, de a szükségszerű izzadást is elnyomják.

Ehhez képest az alumíniummentes, natúr dezodorok kizárólag a baktériumok szagképző munkáját gátolják. Antibakteriális, fertőtlenítő és szagelnyelő hatásuk mellett hagyják dolgozni a nyirokrendszert, ezért a test zavartalanul hűtheti és méregtelenítheti magát.

8. Okozhatnak allergiát vagy bőrirritációt?

Egyéni reakciók bárkinél és bármire előfordulhatnak, viszont a természetes dezodorok palettája ma már olyan széles, hogy érzékeny bőrrel is hamar megtalálhatod a tökéletest.

Az egyik kérdéses natúr összetevő a szódabikarbóna. Habár kis mennyiségben általában nem szárít és nem okoz bőrpírt, túlérzékenység esetén érdemes ezt is cink-oxidra cserélni.

Így már szódabikarbónamentes kiadásban is élvezheted az extra erős Salt & Stone natúr dezodorok parfümkreációkhoz fogható, egyedi illatát.

Prebiotikus összetétel esetén abban is biztos lehetsz, hogy a választott természetes deó tiszteletben tartja a felhám egészséges fiziológiáját, és a bőr mélyebb rétegeit is hagyja lélegezni.

9. Hogyan lehet beszerezni a természetes dezodorokat?

A natúrpiac fejlődésével egyre jobb és egyre szélesebb a természetes dezodorok kínálata.

Igen, már a drogériák polcain is találkozhatsz egy-egy márkával, de a nagyobb szortimenttel rendelkező webáruházakban általában még most is többféle kiszerelés (pl. golyós, spray vagy krémes) és illat választható.

A Marie Claire Hungary Beauty Awards 2024 ‘Legjobb beauty webshop’-díjas Natural Skin webáruházban már több mint 60 formula közül válogathatsz.

Melyik lesz a kedvenced?

Válassz innen »

10. Milyen összetevőket érdemes kerülni a dezodorokban?

A kémiai, szintetikus összetevőkkel túlzsúfolt izzadásgátlók eltömítik a pórusokat, ezáltal elősegítik a baktériumok felhalmozódását. Rövid távon vitathatatlanul hatékonyak, de hosszú távon kipirosodásokat, duzzanatot, viszketést vagy akár súlyosabb szövődményeket (pl. vesebetegség, Alzheimer-kór és emlődaganat) is okozhatnak.

Az INCI-listákon kerüld

  • a pórusokat elzáró szintetikus alumíniumsókat,
  • a menstruációs ciklust bizonyítottan befolyásoló parabéneket,
  • az allergizáló és immunrendszert gyengítő BHT-tartósítószert,
  • a maró és szárító hatású SLS-t,
  • és a bőr természetes védekező felületét befolyásoló PEG emulgeáló szereket.

11. Elég illatosak-e a természetes dezodorok?

Igen. A natúr dezodorokban használt tiszta illóolajok nemcsak meggátolják a szagot okozó baktériumok szaporodását, hanem ellenállhatatlanul csábító illatfelhővel is körbelengenek.

Milyen illatuk van?

Egy-egy komplexebb természetes parfüm mellé az ajurvédikus gyógyászatban is nagy szerepet betöltő, örökké divatos levendula, teafa, zsálya, citrom és pálmarózsa illóolaj-alapú natúr deókat vagy illatmentes formulát ajánlunk.

A merészebbek kedvenc márkája a legnagyobb francia parfümházak receptúráiból inspirálódó Salt & Stone lesz, ahol minden egyes természetes dezodor külön fej-, szív- és alapjegyekkel, különböző hangulatokhoz társítva ébreszti fel az érzékeket.

12. Milyen hosszú a természetes dezodorok eltarthatósági ideje?

Tévhit, hogy az alumíniummentes, természetes dezodor hamarabb lejár, mint a hagyományos. Hűvös, napfénytől védett helyen tárolva ezek a formulák is akár 3 évig változatlanul hatékonyak maradnak.

A natúr dezodort le kell cserélni, ha

  • a szilárd formula elkezd szétesni,
  • a géles felszín kiszárad,
  • megváltozik a színe,
  • más lesz az illata,
  • hirtelen fertőzést vagy irritációt tapasztalsz a hónalj területén.

13. Milyen természetes összetevők segítenek a szagtalanításban?

A hatékony természetes dezodor

  • cink-oxidos formula esetén ártalmatlan cink-sóvá alakítja a verejték zsírmolekuláit, amivel megelőzi a szagért felelős baktériumok szaporodását,
  • már kevés szódabikarbónával is képes semlegesíteni a testszagot,
  • burgonya- vagy kukoricakeményítővel szívja fel a felesleges nedvességet,
  • növényi vizekkel csak pont annyira húzza össze a pórusokat, hogy a méreganyagok még távozni tudjanak,
  • tiszta illóolajokkal fertőtleníti a bőrt, és gondoskodik a hónaljak friss illatáról.

14. Hatékonyak a természetes dezodorok sportolók számára is?

Igen. Ha megtalálod a bőröd fiziológiájával harmonizáló formulát, az egy intenzív edzés, több órás kerti munka vagy tartós 35 °C-os hőség esetén is változatlanul hatni fog.

Sport közben kifejezetten előnyös, ha nincs gátolva a verejték távozása, mert az izzadság megakadályozza a túlmelegedést. A hajszálerek keringését is fokozza, ezért a későbbi edzések során már kevesebb energiát kell fordítani a hűtésre, és jobban lehet koncentrálni az állóképesség javítására.

15. Bonyolultabb a natúr dezodorok használata?

Nem. A természetes deók ugyanúgy csak tiszta, de száraz bőrön használatosak, mint a hagyományos formulák, és ezeket sem szabad sérült, irritált területen alkalmazni.

Éppen ezért a legjobb, ha közvetlenül lefekvés előtt borotválkozol, és csak másnap reggel dezodorálod a hónaljakat. Így a bőrnek lesz elég ideje meggyógyulni.

16. Hogyan működnek a természetes dezodorok?

A natúr deók a szagokkal elleni küzdelemben a természetet és a gyógynövényeket hívják segítségül. 

Nem a bőröd alatt, hanem a felszínen hatnak, ezért a méregtelenítő folyamatok és a testhőmérséklet mesterséges befolyásolása nélkül semlegesítik a kellemetlen izzadságszagot okozó baktériumokat. 

Win-win helyzet hosszú távú egészségednek és az orrodnak is.

17. Létezik belőle utántöltő?

Persze, mert a világhírű természetes dezodor márkák a környezetet is pont ugyanannyira tisztelik, mint bőröd egészségét.

Egy 525 ml-es Salt of the Earth utántöltő palack 5 vadonatúj golyós deónak felel meg, viszont 65%-kal kevesebb műanyaggal terheli a környezetet.

18. Miért jobb a természetes dezodor a hagyományosnál?

A bőr mikrobiomja nemcsak szagos “rossz” baktériumokkal, de “jó” mikroorganizmusokkal is teli van. 

Ha nem befolyásoljuk a működésüket szintetikus anyagokkal, a jó baktériumok képesek legyőzni a bőrön át bejutó, betegségeket terjesztő mikrobákat, és elég nyomelemet, fehérjét, és enzimet termelnek ahhoz, hogy megakadályozzák a száraz, viszkető hónaljakat.

Ráadásul a természetes dezodorok a Földet is kevésbé terhelik, mert összetevőik az alumíniumsóknál sokkal könnyebben és hamarabb lebomlanak.

19. Milyen deó javasolt tiniknek, kamaszoknak?

Másfél évszázada a lányok átlagosan 16 és 17 éves koruk között kezdtek először menstruálni. A gyorsuló, egyre stresszesebb életmód és a változó étkezési szokások hatására az első havi vérzés ma már 10-12 éves korban jelentkezhet.

Sőt, a pubertáskor eltolódását a hormonháztartást befolyásoló környezeti méreganyagok is okozhatják.

A Salt of the Earth 100% természetes dezodor formulák már 6 éves kortól biztonsággal használhatók. Továbbfejlesztett hidratáló faktorokkal kényeztetik a hormonális változások miatt fokozottabb izzadásra és kiszáradásra hajlamos bőrt, és erősebb védelmet nyújtanak a testszag ellen.

Kamaszkorban is költséghatékonyak, mert gyakori használat (napi 2 alkalommal mindkét hónaljon 4-4 húzás) esetén is 1,5 hónapra elegendőek. A zöld leveles, citrusos, édes eper illatú kiadást a kis- és a nagylányok is imádják.


Érezd bőrödön a különbséget!
Válassz természetes dezodort a Natural Skin kínálatából »

Az oldal tetejére