Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kollagén kisokos

Kollagén kisokos

Akár a bőrápolásban, akár az étrend-kiegészítő termékekben vagy az italos hűtőszekrényekben, a kollagén manapság mindenhol kötelező összetevőként jelenik meg. Ez a fehérje az egész testben megtalálható, és alapvető szerepet játszik a bőr egészségében. Nem csoda tehát, hogy virágzik a kollagént erősítő termékek piaca, illetve azok a bőrápolási készítmények, amelyek INCI-listáján szerepel a kollagén.

De valójában mit tehet a kollagén a bőrért, és milyen előnyei vannak a bőrápolásban?

Mi is az a kollagén?
A kollagén a szervezet által termelt szerkezeti fehérje. Létfontosságú szerepet játszik a bőr, a porcok, a csontok és a kötőszövet felépítésében és működésében. A bőr egyik építőköveként ismert, ez adja a bőr szilárdságát és rugalmasságát. Ahogy öregszünk, saját kollagén szintünk természetesen módon csökken - ami miatt a bőr kevésbé rugalmasnak és megereszkedettnek tűnik. Az olyan életmódbeli tényezők, mint a napfény, a stressz, a táplálkozás és a dohányzás szintén hatással lehetnek rá, valamint a terhesség és a menopauza alatti hormonális változások.

A bőr számára készült kollagén tartalmú termékek két kategóriába sorolhatók:

  • a bevehető-
  • a helyileg alkalmazható termékek 

A bevihető termékek közé tartoznak például az étrend-kiegészítők, édességek és italok, míg a helyileg alkalmazható termékek alatt a hagyományos bőrápolási termékeket értjük. 

Bevehető kollagén
A lenyelhető kollagén-kiegészítők többsége szarvasmarhából (csontokból) vagy tengeri (bőréből) származik. Az alapötlet az, hogy az állati eredetű kollagén elfogyasztásával növelhetjük saját kollagénszintünket az egész szervezetünkben. Előfordul, hogy néhány terméket vegánként címkéznek, a nem állati eredetű változat valószínűleg nem önmagában kollagén. Ehelyett inkább más összetevőkről van szó, amelyekről kimutatták, hogy fokozzák vagy utánozzák a természetes kollagéntermelést a szervezetben. 

A szakemberek még nem tudják, hogy a táplálékkiegészítőn keresztül történő bevitel jótékony hatással van-e a bőrre. Míg egyesek eredményeket látnak, mások azt állítják, hogy nem feltétlenül lesz hatása. Az biztos, hogy a kollagént az egész test használja - és logikus, hogy a bevitt kollagén nem tudja, hogy kizárólag a bőr szerkezetébe kell beépülnie.

Mire jó a kollagén a bőrápolásban?
A helyileg alkalmazható kollagénes bőrápoló termékeket általában a finom vonalak és ráncok kezelésére használják - de mint minden hatóanyag esetében, itt is hozzáértőnek kell lenni az összetevők olvasásához, hogy valóban tudd, mit tartalmaz a termék. Néha ezek a termékek állati eredetű kollagént tartalmaznak, de gyakran helyette kollagént utánzó összetevőket használnak. 

Mielőtt azonban azt gondolnád, hogy egy kollagén szérum alkalmazása ugyanolyan hatású, mint a kozmetikai töltőanyagé, van egy bökkenő! Még ha a termék tartalmazza is a valódi kollagént, az nem képes behatolni a bőrbe - így nem lesz képes kidomborítani a ráncokat. Egyszerű az oka; a molekulák túl nagyok. 

A kollagén azonban több, mint egy összetevő; gyakran használják egyéb hatóanyagok vagy összetevők vivőanyagaként. Az úgynevezett kollagén termékek leggyakrabban valójában peptideket tartalmaznak. Ezek az okos aminosavak serkentik a kollagén és elasztin termelését a bőrben, hogy feszesebb és simább legyen az arcbőr.

Milyen hatásai vannak a kollagénnek a bőrápolásban? 
A kollagén tartalmú bőrápolók valóban megváltoztathatják a bőr megjelenését. Bár nem hatolnak mélyen a dermiszbe és nem változtatják meg a bőr szerkezetét, a felszínen rengeteget változást érhetnek el: 

  • simít: az egyik hatás, amit a kollagén helyi alkalmazása után azonnal észrevehetsz, a szuper sima bőr. Magába zárja az előzőleg alkalmazott bőrápolási termékeket, és kisimítja az esetleges dudorokat és vonalakat.
  • hidratál: vékony filmréteget képez a bőrön, a kollagén valóban segít csökkenteni a transzepidermális vízveszteséget - vagyis azt a folyamatot, amikor a víz a bőrünkből távozik, ahogy a levegőbe párolog.
  • ragyogást fokoz: sima és fényes felületet ad a bőrnek - az arcbőr természetesen ragyogóbbnak fog tűnni. 
  • védelmez: helyileg alkalmazva közvetve segíthet - azáltal, hogy védi az alatta lévő bőrfelületet. A nedvesség fokozásával és egy könnyű filmréteg létrehozásával segíthet megvédeni a bőrt a szennyeződést okozó szabad gyököktől, amelyek viszont károsítják a kollagén természetes termelődését.

Hogyan használd a kollagént a bőrápolási rutinodban? 
A leghatékonyabb kollagén terméket a PAI Skincare kínálatában találhatod. Mint tudod, minden termékük tanúsítottan vegán. És a jó hír az, hogy ha helyileg szeretnéd használni a kollagént, a növényi kollagén ma már bizonyítottan ugyanolyan hatékony, mint az állati kollagén - ha nem hatékonyabb. Kollagént gyakran találsz krémekben vagy szérumokban, de a PAI egyszerűbbé tette, hogy bőrápolási rutinodba is beilleszthesd a magas koncentrációjú Vegán Kollagén 0,9%-os boostert. A tanúsított COSMOS Natural formula azonos előnyökkel és hatásokkal rendelkezik, nem állati eredetű forrást használ, hanem kukorica- és szójafehérjéből származik. 

Az említett kollagén boostert úgy tervezték, hogy mindenki könnyen alkalmazhassa a bőrápolási rutinjában. Használható önmagában a száraz bőrön, mondjuk a tonikhasználat után és a hidratálás előtt. De keverheted bármelyik megszokott arckrémedbe vagy szérumodba, így használva ki a booster minden jótékony hatását. A legjobb, ha peptid tartalmú termékkel használod, hiszen ahogyan azt korábban is említettük, segítik egymás hasznosulását a bőrben. A PAI Skincare 5% Peptid booster szérumját ajánlom! 

Nézelődj a PAI Skincare kiemelkedő bőrápolási termékei között, a márka az érzékeny bőr szakértője! >>>

Az oldal tetejére